’s Werelds duurste kaas verkocht op veiling voor €30.000

’s Werelds duurste kaas verkocht op veiling voor €30.000

Dit legt u liever niet achteloos op een rijstewafel: een Spaanse Cabrales blauwschimmelkaas is recentelijk geveild voor maar liefst €30.000 – ruim 32.000 dollar! Daarmee vestigde deze lokale delicatesse een nieuw record als duurste kaas ter wereld. Het gebeurde opvallend genoeg niet op een chique internationaal podium, maar gewoon op het jaarlijkse kaasfestival in Las Arenas, Asturië.

Hoe een kaas uit Noord-Spanje de wereld verbaasde

“We wisten dat we een uitzonderlijke kaas hadden, maar dat winnen echt een huzarenstuk zou zijn,” vertelt Guillermo Pendás – de trotse maker van de recordkaas uit de familiekaasmakerij Los Puertos – aan het Spaanse persbureau Efe.

Het ging om één wiel van 2,2 kilo: stevig, uitgesproken in geur én smaak, en minstens acht maanden gerijpt in de mysterieuze grotten van Cabrales, diep in het Picos de Europa Nationaal Park. Die omstandigheden maken Cabrales sowieso al bijzonder – en nu dus officieel recordwaardig.

De recordprijs: wat maakt Cabrales zo uniek?

De kaas werd voor het symbolische bedrag van €30.000 afgehamerd nadat hij op het festival tot “beste Cabrales van het jaar” was uitgeroepen. De gelukkige koper? Iván Suárez, eigenaar van restaurant El Llagar de Colloto – een begrip in de regio rond Oviedo. Hij verklaart: “Mijn passie voor het land én het vakmanschap van de makers zit achter elke euro van dit bod.” Fun fact: Suárez kocht in 2019 ook al eens de vorige Guinness World Record Cabrales, toen nog voor €20.500. Zoals ze in Spanje zeggen—hij weet wat lekker is.

Waarom zo prijzig? Het harde werk achter de luxe

Het astronomische prijskaartje verklaart zich deels door een bijna heroïsch maakproces. Cabrales wordt van rauwe koeienmelk, of een spannende mix met geiten- en schapenmelk gemaakt, en daarna minstens vier maanden gerijpt in koude, vochtige grotten op 1.400 meter hoogte. Rosa Vada – Pendás’ moeder en het brein achter Los Puertos – geeft aan dat juist de combinatie van klimatologische omstandigheden en precisie het unieke karakter oplevert. Overigens is het dorp “Póo de Cabrales” zo klein dat straten niet eens namen hebben. Vraag dus vooral even de weg als u op bezoek gaat.

Is de kaas eindelijk gerijpt, dan volgt nog een pittige afdaling: zo’n uur te voet over bergpaden naar de dichtstbijzijnde weg, waarna de kaas voor gemiddeld €30-€35 per kilo wordt verkocht. Ter vergelijking: dat is ongeveer de groothandelsprijs van vlees van topkwaliteit.

Overigens wordt deze exquise blauwschimmel in Spanje gerust geserveerd op een goede steak – een soort “Philly cheesesteak deluxe”, zeg maar.

Kaas op een Nederlands miljoenenbroodje?

Of iemand deze Cabrales binnenkort op de “duurste hamburger ter wereld” legt? Die beroemde Golden Boy werd in 2021 inderdaad in Nederland verkocht—voor een niet misselijke €5.300 (bijna zes mille)! Die burger was een waar kunstwerkje: Japanse wagyu, beluga kaviaar, king crab en witte truffel, negen uur voorbereiding. Cabrales als topping zou het plaatje compleet maken.

Wat kunt u hiermee?

  • Bezoek eens een kaasfestival in Spanje, bij voorkeur in Asturië — sfeer en spektakel gegarandeerd.
  • Geef lokale kaasmakers (zoals de Nederlandse boerenkaas-artisanen) wat meer aandacht — hun verhalen zijn zelden saai.
  • Durf bij een speciaalzaak te vragen naar blauwschimmels van Europese bodem; soms liggen er verrassingen klaar rond de €10 per stuk.
  • Denk eens buiten de boterham: smelt Cabrales over een entrecote, of gebruik hem — oldschool Nijmegen-stijl — in een smeuïg kaassoufflé.

Of u nu droomt van een weekendje grotten-kijken in Noord-Spanje of simpelweg inspiratie zoekt voor het volgende borrelplankje: het verhaal van Cabrales bewijst — achter een bijzondere kaas zit bijna altijd een bijzondere reis.

Verspreid de liefde