Het allereerste Michelin-sterrendiner in de ruimte: kostprijs €455.000

Het allereerste Michelin-sterrendiner in de ruimte: kostprijs €455.000

Wel eens gedroomd van dineren met zicht op de kromming van de aarde? In 2025 wordt dat werkelijkheid — als u tenminste diep in de buidel wilt tasten. SpaceVIP, pionier in luxe ruimtetoerisme, organiseert namelijk het allereerste Michelin-sterrendiner dáár waar bijna niemand u ooit voorgegaan is.

Een culinair hoogtepunt boven de dampkring

Samen met chef-kok Rasmus Munk — dé smaakvirtuoos achter het met twee Michelinsterren bekroonde Alchemist in Kopenhagen — worden zes avonturiers boven 99% van de aardatmosfeer getrakteerd op een onvergetelijke zes uur durende ruimtereis.
De kosten? €455.000 per persoon. Niet meteen een typisch avondje ‘ergens eten’ in Rotterdam — maar dan zit u wel op zo’n 30 kilometer hoogte aan tafel.

Waarom zo duur? Het goede doel en baanbrekende technologie

Het volledige bedrag komt ten goede aan de Space Prize Foundation, die werkt aan meer gendergelijkheid in wetenschap en technologie. De missie is select: zes plekken, met diner, begeleid door een chef die gastronomie ziet als kunst en wetenschap tegelijkertijd.

De technologie: Spaceship Neptune

Het avontuur begint bij Kennedy Space Center in Florida. Daar stijgt Spaceship Neptune op. Het is geen raket — het is een drukcabine die op een SpaceBalloon rustig omhoog zweeft: volledig CO2-neutraal.
Tijdens de vlucht is er Wi-Fi — ideaal voor livestreams richting partner, vrienden of dat jaloerse WhatsApp-groepje. U kijkt live naar de zonsopgang over de bolling van onze planeet. Zelfs mode wordt hightech: het Franse huis Ogier kleedt de deelnemers met speciaal ontwikkelde, temperatuurregulerende stoffen. Snufje Parijs, beetje NASA.

Wat staat er op het menu?

Chef Rasmus verklapt nog niets over de precieze gerechten. wél is duidelijk dat het thema draait om de impact van ruimtereizen op maatschappij en wetenschap. Wat u kunt verwachten: onverwachte combinaties en verhalen bij elke gang, geïnspireerd door zestig jaar menselijke fascinatie voor de kosmos.

Culinaire inspiratie van wereldniveau

Rasmus’ restaurant Alchemist — vijfde op de lijst van ‘World’s 50 Best Restaurants’ — dankt zijn ronde hoofdzaal nota bene aan herinneringen uit het Planetarium van Kopenhagen, waar hij als kind voor het eerst de aarde vanuit de ruimte zag. “Een diner op deze hoogte verbindt gastronomie, kunst en bewustwording,” aldus Rasmus. “Voedsel is de rode draad in onze menselijkheid, hoe mooi is het om dat letterlijk boven alles te vieren?”

Is het haalbaar voor Nederland?

Voor de meeste Nederlanders blijft zo’n bol diner voorlopig toekomstmuziek. Maar dat de commerciële ruimtevaart ook luxe wat dichterbij brengt — daar mogen we in 2025 zeker even van dromen. Wie weet ziet u over een paar jaar Hollandse asperges op een menu… vér boven de grond.

Samengevat

  • Eerste Michelin-diner ooit in de ruimte — in 2025
  • Kostprijs: €455.000 p.p. (ten bate van wetenschap & gelijkheid)
  • Organisatie: SpaceVIP, in samenwerking met chef Rasmus Munk (Alchemist)
  • Unieke beleving mét Wi-Fi en sunrise boven de aarde
  • Speciale outfits van Ogier: mode en technologie verenigd

Of u nu van sterren kiest voor op de fiets of boven de wolken — dit ruimteavontuur laat zien hoe ver dromen (en gastronomie) kunnen reiken. Zou u het doen, dit ultieme sterrenmaal?

Verspreid de liefde