62-jarige verloor 16 kilo met 3 maanden sardienendieet: feit of hype?

62-jarige verloor 16 kilo met 3 maanden sardienendieet: feit of hype?

Stel, u bent 62, heeft uw pensioen verdiend in de zorg of bij Defensie — en ineens zit u met heftige voetpijn, ontstekingen en worstelt u met ongezonde eetgewoontes. Zou u dan drie maanden lang enkel sardines durven eten? Voor Jane Crummett uit Leeuwarden was het geen denkbeeldige vraag: het werd haar dagelijkse realiteit. Met resultaat dat je wenkbrauwen even doet fronsen.

“Mensen denken echt dat ik gek geworden ben,” lacht Jane in een video-interview met huisarts Annette Bosworth — in Nederland bekend als ‘Dokter Boz’ dankzij haar alternatieve aanpak bij overgewicht en suikerziekte. Haar verhaal verspreidde zich deze zomer razendsnel via TikTok en de lokale media.

Waar begon het? Ziek, zwaar en vastgelopen

Jane woog ooit 109 kilo en artrose speelde haar elke dag parten — lopen werd een opgave. In de coronaperiode probeerde ze het met het ‘carnivoordieet’ (vlees, vis, geen koolhydraten) en viel daar al 30 kilo van af. Toch liep ze uiteindelijk vast: het beruchte ‘plateau’ waar veel ervaringsdeskundigen over bloggen. De kilo’s kruipen dan – onverklaarbaar soms – langzaam toch weer omhoog.

In mei 2025 brak ze. Op 89 kilo besloot Jane zich aan te sluiten bij Dokter Boz haar 72-uur sardinechallenge: drie dagen lang uitsluitend sardientjes uit blik. De gedachte achter dit dieet? Het metabolisme een trap onder z’n kont geven en het lichaam dwingen vet als brandstof te gebruiken — het beruchte ketose-proces waar menig diëtist tegenwoordig zijn vraagtekens bij zet.

Sardines, MCT-olie en 1500 calorieën per dag

Je zou denken: rampzalig eenzijdig. Maar Jane beet door — en hield het uiteindelijk 98 dagen vol. Haar menu werd vier blikjes sardines per dag, aangevuld met wat MCT-olie (in Nederland te koop bij Ekoplaza of De Tuinen), goed voor zo’n 1500 kilocalorieën. “Nee, ik heb mezelf echt niet uitgehongerd,” zegt ze. “Het hongergevoel viel eigenlijk reuze mee.”

Op dag 98 zette ze een video update online. De cijfers: meer energie, lagere suikerwaarden, minder pijn én ze was 16 kilo (!) kwijt, waarvan 5 in het vocht in de eerste 2 weken al verdween. Haar wandelschoenen bleken ineens overbodig geworden — Jane liep weer gewoon naar de Spar zonder last van haar voeten.

Sardientjes gezond? De feiten op een rij

  • Rijk aan eiwitten: goed voor spierbehoud bij afvallen
  • Veel omega-3 vetzuren — boost voor hersenen én hart
  • Bevatten vitamine D en calcium
  • Lage caloriedichtheid en weinig kwik

Daarom adviseren de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum om minimaal 1 keer per week (vette) vis zoals sardines te eten. Maar — en daar zit ‘m de crux — niet als enige voedselbron.

Voedingsdeskundigen: “Goed als onderdeel, riskant als volledig dieet”

Volgens huisarts Masarat Jilani (LUMC) kleven er grote nadelen aan het extreme sardine-dieet. Sardines bevatten namelijk géén vezels — essentieel voor een gezonde spijsvertering. Gevolg: kans op verstopping en een luie darm. Blikvis zit bovendien vaak vol zout of olie. Daardoor krijgt u snel te veel natrium binnen — niet bepaald ideaal voor mensen met een hoge bloeddruk of nierproblemen.

Ook diëtist Emily Feivor (Amsterdam UMC) waarschuwt: “Elke voedingsgroep levert unieke, onmisbare bouwstenen. Alleen sardines eten is vragen om problemen, hoe voedzaam ze ook zijn.”

Uitdaging: volhouden is geen eitje

Vier weken alleen sardientjes — klinkt als een proef van Expeditie Robinson. De Amerikaanse journalist Luke Winkie hield het 24 uur vol, tot zijn hoofd ‘mistig’ werd en hij alsnog naar de Febo strompelde voor een zak patat van €1. De regels zijn simpel: uitsluitend sardientjes, water, zwarte thee of koffie. Voor smaak mag je mosterd, citroen of peper toevoegen maar: geen brood, geen koek, geen frietje oorlog — niks van dat alles.

Peter Whiting van Newsweek probeerde het vorig jaar drie dagen: 16 blikjes sardines, totaal 3700 kilocalorieën kwijtgespeeld en 2 kilo lichter. “Het was makkelijker vol te houden dan de meeste andere diëten, behalve dat ik sardines eigenlijk helemaal niet te pruimen vind.”

Conclusie: hype of health?

Drie maanden alleen sardines eten is op z’n zachtst gezegd niet het gemiddelde Hollandse dieet. Het resultaat? Spectaculair gewichtsverlies en tijdelijk minder ontstekingen, maar de kans op tekorten en maagproblemen ligt op de loer. Mijn advies als redacteur met een kritische blik: eet vooral vis, maar wissel af — en gun uw darmen af en toe een Hollands appeltje. Extreme diëten? Leuk als #challenge op TikTok, maar het risico is niet te onderschatten.

Wilt u zelf afvallen met vis op het menu?

  • Kies 1-2 keer per week voor vette vis als sardines of haring
  • Let op het zoutgehalte in blik
  • Varieer met groenten en volkoren producten voor voldoende vezels
  • Overweeg bij klachten altijd advies van een diëtist

Sla dit artikel op of stuur het door naar die ene kennis die alles voor een platte buik uitprobeert — met vis kom je ver, maar met gezond verstand nog verder.

Verspreid de liefde