100 dagen rauwe biefstuk: het bijzondere dieet van Testicle King

100 dagen rauwe biefstuk: het bijzondere dieet van Testicle King

Stel je voor: elke dag een rauwe biefstuk op je bord — zou u het aandurven? Pauly Long, beter bekend als de “Testicle King” en inmiddels een bekende contentmaker in Bali, deed het. Honderd dagen achter elkaar. En verrassend genoeg zegt hij zich nog nooit zo goed gevoeld te hebben.

Waarom zo’n rauw dieet?

Vijf jaar geleden kreeg Pauly last van zijn maag. Die pijn werd zo vervelend dat hij het roer omgooide: zijn voeding moest anders. Hij ging van allerlei gerechten naar een uiterst beperkt dieet met rauw vlees in de hoofdrol. “Ik wilde zien hoe mijn lichaam zou reageren én laten zien dat rauw vlees eten helemaal niet gevaarlijk hoeft te zijn,” vertelt hij aan Jam Press.

Elke dag rauwe steak — en soms iets extra’s

Pauly maakte het zichzelf makkelijk: minimaal één rauwe biefstuk per dag, soms aangevuld met nog een portie (die bakte hij dan soms wel even).

Zijn bijnaam “Testicle King” heeft hij trouwens te danken aan het feit dat hij zichzelf regelmatig op Instagram laat zien terwijl hij onder meer dierenhart, testikels en tong eet. Echt iets voor sterke magen dus…

Is rauw vlees wel veilig?

Laten we eerlijk zijn: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit raadt rauw rundvlees af vanwege het risico op onder andere E. coli en salmonella. UCLA Health bijvoorbeeld is daar ook duidelijk over. Toch zegt Pauly nergens last van te hebben gehad. “Geen complicaties tot nu toe, maar iedereen moet vooral z’n eigen onderzoek doen,” zegt hij nuchter.

Hoe voelde hij zich?

Verrassend misschien, maar Pauly zegt dat zijn spijsvertering, energieniveau en stemming erop vooruitgingen. “Rond dag 30 begon het écht te veranderen. Daarna merkte ik dag na dag: veel energie, geen opgeblazen gevoel, gewoon een fit gevoel na het eten van rauw vlees.”

Overigens eet hij in het dagelijks leven óók gekookt eten. “Ik ben een enorme foodie, dus ik ga graag op ontdekkingstocht als het om eten draait. Maar rauw voelt uiteindelijk het beste,” bekent hij.

Is rauw eten niet duur?

Gelukkig niet — volgens Pauly koopt hij zijn steaks voor een “normale prijs”, zelfs in Bali. Overigens is steak tartaar, een klassieker van veel Amsterdamse (en Rotterdamse) brasserieën, altijd al een publiekstrekker geweest. Maar honderd dagen achter elkaar? Dat is andere koek.

Op dag 97 maakte hij thuis een steak tartaar en poste het resultaat op TikTok. Meer dan 870.000 mensen bekeken het filmpje, veelal met één vraag: “Hoe ben je niet ziek?” De commentaren waren — u raadt het al — nogal sceptisch.

“Het laat me koud. Tegenwoordig scroll ik gewoon verder,” lacht hij. “Iedereen dacht dat ik helemaal gek was, maar die kritiek hoort erbij. Voor mij is het entertainment.”

Rauw eten als trend?

Trouwens, Pauly is niet de enige die zich waagt aan een (deels) rauw dieet. Eind vorig jaar startte een Nederlandse fitness-influencer op Insta een eigen uitdaging: elke dag minimum één portie rauw vlees, soms zelfs vis of kipfilet. Zelfs rauwe eierdooiers passeerden de revue — dat doet u zelf waarschijnlijk liever niet, wel?

Conclusie: wel of niet proberen?

Pauly Long is het levende bewijs dat het kan: rauw vlees eten langer dan drie maanden zonder problemen (zegt hij zelf). Natuurlijk zijn artsen hier in Nederland een stuk minder enthousiast. Heeft u gezondheidsklachten of wilt u iets nieuws proberen? Doe altijd eerst uw eigen onderzoek — laat u informeren door een specialist en kies, als het dan toch kriebelt, voor vlees van uitstekende kwaliteit.

Kortom: gezond eten kan vele vormen aannemen. Maar als u inspiratie zoekt, kunt u voorlopig gewoon bij een goede steak tartaar in Utrecht of Rotterdam beginnen. Dat is al spannend genoeg.

Verspreid de liefde