We denken misschien dat we alles weten over de klassiekers in de supermarkt – maar af en toe volgt er toch weer een foodfeitje dat iedereen compleet van z’n stuk brengt.
Deze keer draait het om SPAM, dat beroemde blikvlees dat ooit in Minnesota werd bedacht. Op sociale media gonzen bizarre, grappige en ronduit creatieve theorieën rond: wat betekenen die letters nu echt?
De mythe rond SPAM: gebakken lucht of ‘Sizzle Pork And Mmm’?
Sinds 1937 ligt het vierkante blok vlees van Hormel Foods in de schappen. In culinaire kringen heet het wel ‘het ultieme mysterie-vlees’, vooral omdat zo veel mensen echt geen flauw idee hebben wat erin zit — maar eerlijk is eerlijk: de ingrediënten zijn gewoon keihard op het etiket te vinden.
- Varkensvlees
- Water
- Zout
- Aardappelzetmeel
- Suiker
- Natriumnitraat
Toch is de exacte betekenis van SPAM voer voor speculatie. Van ‘Salt Preserves Any Meat’ tot ‘Spoiled Ham’ — Nederlanders maken er op X (vroeger Twitter) en Facebook van alles van. Serieus, iemand dacht dat het ‘Salty Piece A’ Meat’ was. Zelden zo gelachen — maar het klopt dus niet.
Waarom heet SPAM eigenlijk SPAM?
Misschien had u het nog niet door, maar SPAM is géén afkorting. Het woord is een samenvoeging: een ‘portmanteau’. Het zijn de eerste twee letters van SPiced en de laatste twee van hAM — ja, dus gewoon ‘gekruide ham’. Dit vrolijke staaltje woordvondst komt van Ken Daigneau, wiens broer destijds topman was bij Hormel. Hij won met ‘Spam’ een interne naamwedstrijd — het rolde er meteen lekker uit, aldus oprichter Jay Hormel in een interview in 1945.
Grappig genoeg dachten veel mensen altijd dat SPAM gewoon een verzonnen naam was, zonder betekenis. Pas de laatste jaren rollen de complottheoriëen en wilde speculaties over het internet. Blijft natuurlijk mooi voer voor pubquizzen — of om je vrienden eens mee op de proef te stellen.
Van crisisvoedsel tot culinaire hype
SPAM kwam op de markt in het tijdperk van de Grote Depressie, op 5 juli 1937 — spotgoedkoop en makkelijk in het grote gezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide het uit tot mondiale superster dankzij de bijna eindeloze houdbaarheid. Militairen aten het overal: van Arnhem tot Indonesië.
Vandaag vind je SPAM — let op — in maar liefst 44 landen. En niet alleen als lunch in de bouwkeet. Sterker nog: in Amsterdam Zuid kom je het gewoon tegen in fusionkeukens — van Hawaiiaanse bowls tot Japanse sushi met SPAM tempura. In Rotterdam serveerde een pop-up vorig jaar nog SPAM-kroketjes op een festival. Je kijkt je ogen uit.
Wist u dit al? Nog meer foodfeiten die je niet mag missen
Laatst kwam in de Nederlandse McDonald’s community een andere food-myth naar boven: Grimace, die gekke paarse mascotte in Amerika, blijkt een gigantische smaakpapil te zijn. Echt waar — je bedenkt het niet.
Zulke weetjes maken eten gewoon leuker. Bewaar deze info gerust voor de volgende borrel — reken maar dat uw gezelschap verrast zal zijn.