Artsen verbijsterd: levende octopus uit keel van patiënt in Singapore gehaald

Artsen verbijsterd: levende octopus uit keel van patiënt in Singapore gehaald

Heeft u ooit het gevoel gehad dat er iets vastzit in uw keel? Stel u even voor: niet een simpele graat, maar een heuse octopus. Jawel – zo’n ervaring lijkt bijna afkomstig uit een aflevering van “Bizarre etentjes”, maar gebeurde begin dit jaar gewoon in Singapore.

Een gewone maaltijd verandert in een nachtmerrie

Het begon met een diner in een lokaal restaurant – iets wat u of ik ook elke week doen. De man in kwestie at onder meer een portie octopus, maar na de maaltijd voelde hij zich vreemd. Misselijkheid, braken, slikproblemen – allemaal tekenen dat er iets goed mis was. Het soort symptomen waarbij u terecht direct een huisarts of, zoals hier, het Tan Tock Seng ziekenhuis opzoekt.

De schrik van het medisch team

Artsen zagen op een CT-scan een compacte, onverklaarbare massa in de slokdarm. Dat gebeurt vaker, maar dit keer bleek het geen doorsnee botje of stukje brood – met een slangcamera ontdekten ze een octopus, compleet met tentakels, vastgeklemd net boven de maag als een scène uit een sciencefictionfilm.

Zowel proberen wegduwen als voorzichtig verwijderen via de endoscoop werkte eerst niet. Uiteindelijk werd met een subtiele manoeuvre – de endoscoop voorbij de octopus brengen, buigen en terugtrekken – de octopus bij het hoofd vastgepakt met een tang. Pas toen kregen ze het dier eruit, zonder verdere schade.

Hoe groot is de kans op zoiets – en wat kun je doen?

Het overkwam dus niet alleen deze Aziaat. Ook in Europa komen voedselblokkades voor, alleen is het zelden zo exotisch. In het UMC Utrecht zien artsen doorgaans vlees- en broodobstructies – maar zo’n achtarmige gast? Ongehoord. Toch zijn volgens medisch personeel soortgelijke blokkades verrassend gangbaar: in 80% tot 90% van de gevallen lost het zich vanzelf op, bijvoorbeeld na extra water drinken.

Meestal is endoscopisch ingrijpen voldoende. In slechts 1% van de gevallen is een operatie nodig. Volgens gastro-enterologen is de zogeheten ‘push-techniek’ dé manier, al geldt daar de strenge waarschuwing: brute kracht kan een levensgevaarlijk gat in de slokdarm slaan.

Octopussen, sushi en risico’s wereldwijd

Denk niet dat dit een incident op zichzelf is. Wereldwijd zijn er gevallen van octopusblokkade: in 2016 moest een tweejarige jongen uit Kansas naar het ziekenhuis, nadat een stuk sushi met rauwe octopus verkeerd was doorgeslikt. Het risico groeit nog meer bij gerechten als sannakji – een Koreaanse delicatesse waarbij jongeren soms een levende baby octopus in z’n geheel proberen te eten. Elk jaar overlijden er naar schatting zes mensen omdat de zuignappen zich aan de keelwand vastzuigen en verstikking veroorzaken – vaak na een avondje uit met soju.

Zo voorkomt u ongelukken met exotische kost

  • Kauw rustig en zorgvuldig, zeker bij gerechten die glibberig of taai zijn – denk aan Spaanse pulpo of Koreaanse hapjes.
  • Snijd lange slierten of tentakels altijd in kleinere stukken.
  • Voel u zich na een maaltijd benauwd, misselijk of merkt u moeite met slikken? Aarzel niet en schakel direct medische hulp in. In Nederland: bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp.
  • Durft u buiten de gebaande paden te eten, dan geldt: voorzichtigheid boven bravoure.

Samenvattend

De schrale troost van dit bizarre verhaal? De patiënt herstelde volledig na het verwijderen van het kleine zeemonster en mocht na twee dagen terug naar huis. Dus: avontuurlijk eten is leuk, maar uw gezondheid gaat altijd voor – of dat nu aan de Oosterschelde is of tijdens een culinaire stedentrip naar Singapore.

Verspreid de liefde